Saturday 20 March 2010

Eindelijk vertrokken

Zie ook www.sailreport.nl: 

Eindelijk zijn we vertrokken met onze nieuwe mast. Twee weken en 4 uur later dan de rest van de vloot en het wachten op de mast duurde een eeuwigheid. Het voelt onwerkelijk om na bijna drie weken weer op zee te zitten. Bovendien het is erg jammer dat we niet kunnen racen.

De mast arriveerde vrijdagochtend en werd maandagochtend geplaatst. Het is nu woensdagochtend heel vroeg en we varen zo'n 80 mijl ten zuiden van Qingdao. Het vertrek was strak geregisseerd met een afscheidsbanket Chinese stijl met veel sterke drank, "gambei" (in een keer je glas leeg drinken) en gespeech over vriendschap. We werden uitgezwaaid door een drumband en TV camera's op de steiger. Alle Clipper Race versieringen werden vandaag naar beneden gehaald en het TV scherm wat twee weken lang non-stop hetzelfde korte filmpje van de race heeft uitgezonden, was eindelijk afgezet. Wij waren Qingdao zat en ik denk dat Qingdao ook genoeg van Team Finland heeft gezien.

Lange kluslijstDe boot verkeert in uiterst schone en opgeruimde toestand, echter de tuigage en mast verdienen nog veel aandacht. Ons gedwongen vertrek was prima want we zijn eindelijk los van de kant en op weg naar San Francisco, maar de lijst met klussen aan de mast en tuigage is eigenlijk nog te lang om alles op zee te doen. Voorlopig varen we op de motor en met gereefd grootzeil om de vaart er in te houden. We kunnen witte zeilen voeren, maar spinakers zijn voorlopig niet mogelijk want de splitpennen moeten nog weggewerkt worden.

AfzienWe hebben nu 20 knopen wind op de neus en de temperaturen zijn aan de lage kant. Zonder verwarming aan boord en na drie weken in hotels te hebben geslapen valt de koude wel een beetje tegen en dan moeten we nog verder naar het noorden... Veel kopjes thee dan maar en hard denken aan onze volgende bestemming. Inmiddels hebben we bevestigd gekregen dat de start voor de volgende race uitgesteld wordt. Met een reisschema van 28 dagen, ofwel 1500 mijl per week, moeten we het kunnen halen. Hierin ligt ook meteen de uitdaging voor de komende maand.

Ps. Hans en Dirk hebben ons verlaten en Hans komt in New York weer aan boord. Hij heeft een bruiloft van zijn dochter en de overdracht van zijn huis te regelen. Door ons late vertrek kon hij helaas niet meer mee naar San Francisco. Op dit moment zijn er drie Nederlanders aan boord: Frank, ik en Caroline Slootweg.